Zamestnaci Vihorlatu Snina sa budú protestným zhomaždením domáhať svojich miezd

15.09.2006 Snina

Košice 14. septembra (TASR) - Zlá sociálna situácia bývalých zamestnancov sninského Vihorlatu, s. r. o. , a nespokojnosť s vleklým riešením ich 25-miliónovýc...
Košice 14. septembra (TASR) - Zlá sociálna situácia bývalých zamestnancov sninského Vihorlatu, s. r. o. , a nespokojnosť s vleklým riešením ich 25-miliónových pohľadávok je dôvodom rozhodnutia usporiadať 19. septembra o 13.30 h pred podnikom protestné zhromaždenie.

Účastníci protestu zamieria aj do mesta pred sninský magistrát, informoval dnes na stretnutí s novinármi v Košiciach člen Predsedníctva OZ KOVO pre Prešovský a Košický kraj Jozef Balica.
Zdôraznil však, že všetci ešte s nádejou čakajú, ako dopadnú rokovania súčasného vlastníka s novým záujemcom o kúpu celého podniku. Podľa neoficiálnych informácií sa o sninské strojárne vážne zaujíma český investor a rozhodnúť by sa mal do konca tohto týždňa. V takom prípade bude utorkové stretnutie príležitosťou, aby sa nový vlastník predstavil zamestnancom a informoval o zámeroch a spôsobe, akým sa chce vysporiadať so záväzkami. V prípade neúspechu podľa Balicu hrozí, že podnik s vyše 50-ročnou tradíciou definitívne zanikne.
Predseda základnej organizácie odborového zväzu Metalurg vo Vihorlate František Cenkner pripomenul, že v súčasnosti je celý majetok Vihorlatu buď založený, alebo v exekúcii. Ak nedôjde k predaju fabriky, 29. septembra je už ohlásená verejná dražba.
Výroba vo Vihorlate sa zastavila koncom marca toho roku po zmene vlastníkov. K 1. marcu hromadne prepustili 175 a k 1. máju ďalších zhuba 190 zamestnancov. V súčasnosti udržiava podnik už iba 16 ľudí. Posledné mzdy všetci 385 pôvodní zamestnanci dostali za február. Okrem dvojtisícovej zálohy a ďalšej veľkonočnej vo výške 2 500 Sk - od marca už ani tí, čo ešte ostali v podniku pracovať, mzdu nevideli. Na účty by všetci podľa Cenknera mali dostať spolu 25 miliónov Sk.
Bývalý štátny podnik Vihorlat Snina zmenil Fond národného majetku (FNM) SR na akciovú spoločnosť v roku 1992 a previedol ho na VSŽ, a. s. , Košice. V roku 2001 strojárne už v konkurze odkúpila spoločnosť Hubertus Gerlachov spolu s holandským finančným investorom Cebuva. V marci 2006 predali majitelia funkčné časti závodu sninskej spoločnosti s ručením obmedzeným Aurys. Táto spoločnosť plánovala prevziať výrobný program závodu, časť zamestnancov aj zákazky. Podľa Cenknera však od zmluvy z neznámych dôvodov odstúpila a zatiaľ posledným majiteľom nehnuteľného majetku Vihorlatu sa stala prešovská s. r. o. Siberia, ktorej konateľom a jediným vlastníkom je Michal Pirník.
 

Vyberte región